Българска стопанска камара остро реагира на новите ограничителни мерки на здравния

...
Българска стопанска камара остро реагира на новите ограничителни мерки на здравния
Коментари Харесай

БСК остро реагира на новите ограничителни мерки срещу коронавируса

Българска стопанска камара остро реагира на новите ограничаващи ограничения на здравния министър против разпространяването на ковид. Според работодателската организация подобни неочаквани забрани за събиране на хора и за ограничение активността на разнообразни бизнеси са дискриминационни, заплашват с неуспех редица планувани събития и ще доведат до колосални стопански последствия. 

Камарата по-специално засяга последната заповед на здравния министър от 27 октомври, съгласно която на конференции и изложби не би трябвало да се допуска събиране на повече от 30 души, а това прави провеждането им на практика невероятно. " По този метод се стопира активността на конферентните и излобжени центрове, в това време е налице дискриминация по отношение на други сходни събития ", се споделя в писмо на БСК до здравния министър.

Така да вземем за пример се провалят международните изложения „ Месомания “, „ Светът на млякото “, " Салон на виното ", „ ИНТЕРФУД & ДРИНК, както и хлебопроизводство и сладкарство „ БУЛПЕК “. Те се организират от 4 до 7 ноември в Интер Експо Център в София.

Затова от БСК упорстват министър Костадин Ангелов да промени заповедта, като особено за конгресно-конферентни мероприятия вкара условие да се организират при 30% от потенциала на залата, а изложенията да се регламентират, както базарите на закрито - с еднопосочно придвижване и отдалеченост 1.5 м.

В настрана мнение БСК приканва в бъдеще въвеждането на нови ограничения да са обвързани със съответните стопански и обществени ограничения.

" С паника следим възходящия брой новодиагностицирани с COVID-19 лица в България и на територията на цяла Европа. Цялостното затваряне на стопанската система през месеците март и април т.г. провокира непозната до момента по своя генезис и обсег рецесия и породи нуждата от невиждани стопански и обществени ограничения.

Независимо от това, че понастоящем разполагаме с доста повече информация за вируса, в сравнение с при започване на епидемията, а лекарите се оправят все по-добре с методите за лекуване, заради фрапантния скок на новозаразени лица, ставаме очевидци на ново поетапно възобновяване на ограничаващите ограничения както в Европа, по този начин и на територията на някои регионални градове в България.

И, до момента в който при започване на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните ограничения бяха ненапълно разбираеми, в този момент бизнесът чака премереност и предвидимост, даже и в изискванията на рецесия. Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в границите на една и съща година ", се споделя в отворено писмо на БСК.

Затова работодателската организация упорства преди всичко, да се създаде " планиран модел, привързан с справедливи условия, при настъпването на които могат да се ползват избрани ограничаващи ограничения. Всички ограничаващи ограничения следва да бъдат добре обосновани и пропорционални.

Според БСК позитивен образец са създадените сюжети в областта на образованието при пускане на образователната година (брой инфектирани възпитаници и брой учебни заведения, минали към отдалечено обучение). Подобен модел разрешава оптималната степен на предвидимост на дейностите на изпълнителната власт и обмисляне на бизнес процесите.

От камарата припомнят, че мораториумът върху заемите за редица компании изтича в края на 2020 година, след което фирмите би трябвало възобновят тяхното обслужване. " Последващо прекратяване на активността на комерсиалните обекти още веднъж би сложило въпроса за неспособност за погашение на заеми и други режийни разноски и ще докара до увеличение на междуфирмерната задлъжнялост ", предизвестява БСК.

Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови всеобщи съкращения, общественият резултат ще е още по-дълбок, имайки поради, че безработните  лица,  придобили  право  на  парично  обезщетение преди приключването на три години от предишно практикуване на това право, ще получават само минималния размер на компенсацията за период 4 месеца.

От камарата оферират на всеки две седмици да се мери успеваемостта на ограниченията и възможна преоценка, по този начин както се прави в редица европейски страни.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР